MIJNJAS
  • Home
  • Business in beeld
  • Netwerken
  • Social Media
  • Over MijnJas
  • Contact
  • Home
  • Business in beeld
  • Netwerken
  • Social Media
  • Over MijnJas
  • Contact
MIJNJAS

Leven van het Land

Niets verspillen en gezond blijven...
John Seymour heeft er een prachtig boek over geschreven.
Leven van het land, niets verspillen en gezond blijven! 


Uiteraard zijn er zoveel verschillende boeken geschreven over een gezonde manier van leven, het verbouwen van je eigen voedsel en minder verspillen. Veel advies vanuit verschillende hoeken maar waarom is dit boek dan juist zo handig voor mij?! 

In Uruguay ben ik mijn eigen groenten gaan verbouwen en probeer ik op een duurzame manier te leven. Hier is het klimaat erg geschikt om veel te groeien en ook is er de ruimte. Dat maakt dat het juist hier zo interessant is om 'off the grid', op een onafhankelijker manier, te gaan wonen. 

Mijn stukje land is gelegen op een zandduin dus eerst moest ik een flinke lading zwart zand zien te krijgen, vervolgens opzoek naar mest en dit moest gemengd worden met zachter zand om zo een goede basis te krijgen voor de plantjes.
​Ja, een groentetuin is een hoop werk maar het is het zeker waard! Hoe leuk is het om je eigen broccoli, boontjes en radijsjes te eten. Bovendien smaakt het ook nog een stuk beter dan de groente uit de winkel! 
Foto
Foto
uit Nederland heb ik dit boek gekregen van mijn vader. In dit boek legt de schrijver stap voor stap uit hoe je zelfvoorzienend kunt leven. Het gaat hier dus niet alleen om voedsel maar het boek begint met een inleiding over de mens en zijn milieu, de seizoenen en de natuurlijke kringloop. Eigenlijk komt er veel meer bij kijken dan alleen voedsel en zelf elektriciteit opwekken! 
Foto
Foto

De illustraties in het boek maken het hele verhaal compleet. Prachtige tekeningen die de natuur in beeld brengen zoals dat hoort te zijn. Het is een handboek met advies over het ontginnen van het land, het houden van bijen, het slachten van je varken en het vlechten van een mand. Het is zo ontzettend divers. 

Op dit moment zijn mijn snijbonen aan het bloeien en wacht ik op de broccoli. Het is een heel proces en het vergt geduld. In Uruguay is het hier officieel nog winter dus ik ben dan ook erg vroeg met mijn plantjes. Ik vermoed dat het nog iets te koud was toen ik begon met planten dus de radijsjes en de kool is dan ook nog erg klein. Misschien worden ze nog groter? 

Foto

'Niets verspillen en gezond blijven'. Dat is een mooi uitgangspunt voor iemand die bewuster wil leven en deze manier van leven wil promoten in een land waar dat mogelijk is. De botten van het vlees gaan naar de hond, het groene afval gaat naar de composthoop en ik neem mijn eigen tasjes mee naar de supermarkt. Dat scheelt alleen al heel veel plastic want ze zijn gek op plastic tasjes in Uruguay. Iets waarvan ik hoop dat het nog een keer zal veranderen. 
Ja, een groentetuin kost tijd en energie. Iedere dag is er wel wat werk te doen en iedere dag is anders. 

Ik heb het klimaat als groot voordeel. 
Het vriest hier namelijk niet, niet op de plek waar ik woon.
Ook woon ik op een hoger gelegen land dus water is geen probleem.In de warmere maanden ben ik juist veel bezig met het sproeien van de planten en ik hang een net op om de planten te beschermen tegen de zon. 

Als je wilt emigreren naar Uruguay dan is het aan te raden om zelf voedsel te gaan verbouwen of op een zelfvoorzienende manier te gaan leven.
Elektriciteit is erg duur hier en een waterleiding is niet overal aangelegd. Dit brengt al meer onafhankelijkheid in het leven omdat het erg makkelijk is om dit voor jezelf te krijgen.

Een waterput is gegraven in één dag en er komt helder drinkwater uit de grond. Zon-energie wordt steeds populairder en in Uruguay is hier dan ook uitstekend materiaal voor te vinden.
​Het is een investering wat erg snel terug verdiend kan worden.
De meeste dagen van het jaar schijnt de zon en dit is dan ook de meest populaire manier van zelf energie opwekken. 
Foto
Foto
Uruguay heeft veel voordelen maar er zijn ook dingen waar ik tegen aan loop. In Nederland rij je gemakkelijk even naar de winkel om materiaal, gereedschap of middelen voor de tuin te halen. Zoals kalk, soms heeft de grond extra kalk nodig. In Uruguay kun je dat niet altijd krijgen en als een winkel dat al verkoopt dan moet dat vaak eerst besteld worden. Je bent dus makkelijk en week aan het wachten op een bestelling en dus, in dit geval, voor een beetje kalk. 
Ik hou er nu rekening mee en dan is het niet een groot probleem. Vrijwel alles duurt hier iets langer dan in Europa en ook is er minder keuze in gereedschap bijvoorbeeld. Uiteraard is dit in Montevideo, waar je meer winkels en meer aanbod hebt, een ander verhaal. 
Foto
Foto
Foto
Leven van het land.

Het is een geweldig experiment en met behulp van dit boek wordt het zelfs een stukje makkelijker. Het is een kwestie van gewoon doen. Roep jij altijd dat je geen groene vingers hebt? Dat zelfs een kunstplant nog sterft wanneer het in jouw kamer staat?
Ik ben van mening dat je dit kunt leren, oefening baart kunst.
Op je balkon, je dakterras of een hoekje in de tuin. Het is altijd mogelijk om kruiden of groenten te groeien. Het gaat niet om de hoeveelheid maar om het doen. Het is leuk en voordat je het weet heb je iets lekkers uit je eigen tuin! 


Ik vind het geweldig, hoewel het soms wel even slikken is wanneer ik de foto's van mijn familie in Nederland zie.

Overvolle, groene groentetuin met een gigantische oogst. Oké, daar kan ik nog niet tegenop! ;-) 
​


       Oefening baart kunst! 
Foto
Foto
Foto
Foto
www.mijnjas.com